Ceea ce medicii ne tot spun de ani de zile e fals. Potrivit unui studiu, reducerea consumului de sare CREŞTE riscul unui atac de inimă sau cerebral.
Cercetările i-au lăsat pe nutriţionişti cu gura căscată. Rezultatele studiului arată că persoanele care consumă mai puţin sodiu – circa o linguriţă pe zi – nu au nici un câştig pentru sănătate, în comparaţie cu cei care mănâncă mult.
În realitate, cei cu alimentaţia mai săracă în sare au avut chiar o rată ceva mai mare a mortalităţii din cauza bolilor de inimă.
Studiul, care a durat 8 ani şi a fost făcut asupra 3.681 de persoane sănătoase din Europa, bărbaţi şi femei de 60 de ani sau mai puţin, a demonstrat şi că un consum de sare peste medie nu produs o creştere a presiunii arteriale.
Rezultatele cercetării, publicate în Journal of American Medical Association şi citat de Daily Mail, a apărut la numai trei luni după ce guvernul Statelor Unite a lansat o campanie naţională de sănătate, somând restaurantele şi producătorii de alimente să taie din cantităţile de sare folosite în reţete.
Sodiul a fost măsurat în urina subiecţilor la începutul şi la sfârşitul cercetării. Ceva mai mult de 6% dintre subiecţi au suferit un atac de inimă, un atac cerebral sau o altă urgenţă cardiovasculară pe durata celor opt ani. Aproximativ o treime din acestea s-au dovedit fatale.
La cei care au consumat cea mai puţină sare s-a înregistrat un risc de a muri de un atac de inimă sau cerebral cu 56% mai mare comparativ cu cei care au consumat cea mai multă sare.
Cu atât mai interesant este că aceste rezultate s-au înregistrat după ce s-au luat în considerare şi alte riscuri, precum obezitatea, colesterolul, fumatul, diabetul etc.
S-au înregistrat 50 de morţi în treimea subiecţilor cu cel mai mic consum de sare, 24 de morţi în treimea cu consum mediu şi numai 10 morţi în treimea cu cel mai ridicat cons