Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat în faţa Consiliului de Securitate al ONU emiterea unor mandate de arestare pentru crime împotriva umanităţii în dosarul privind reprimarea manifestaţiilor din Libia. Luis Moreno Ocampo a evaluat la câteva mii numărul morţilor de la începutul revoltei contra regimului lui Muammar Gaddafi, pe 15 februarie.
Corespondentul RFI la New York, Karim Lebhour
Luis Moreno Ocampo refuză să spună în acest stadiu numele acuzaţilor, dar întrucât acuzaţiile îi vizează pe cei responsabili pentru reprimarea manifestaţiilor, este foarte probabil că şi colonelul Gaddafi se află printre ei.
Procurorul CPI a declarat în faţa Consiliului de Securitate al ONU că represiunea libiană a făcut mii de morţi: între cinci sute şi şapte sute de persoane au murit numai în luna februarie. Sunt acte care pot fi asimilate crimelor contra umanităţii, spune el.
"Avem suficiente probe pentru două tipuri de crime: tirurile asupra manifestanţilor din piaţa publică şi persecuţiile, adică arestările ilegale, torturile şi dispariţia persoanelor considerate ca fiind ostile regimului. Informaţiile noastre arată de asemenea că atacurile împotriva civililor continuă, nu doar în zonele de luptă, ci şi în oraşe precum Tripoli, unde civilii sunt arestaţi şi torturaţi, după care dispar", explică procurorul Curţii Penale Internaţionale.
CPI anchetează în egală măsură moartea mai multor zeci de africani la Benghazi, acuzaţi de mulţimea furioasă că ar fi mercenari de-ai lui Muammar Gaddafi.
Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat în faţa Consiliului de Securitate al ONU emiterea unor mandate de arestare pentru crime împotriva umanităţii în dosarul privind reprimarea manifestaţiilor din Libia. Luis Moreno Ocampo a evaluat la câteva mii numărul morţilor de la începutul revoltei contra regimului lui Muammar Gadd