Oamenii de ştiinţă cehi susţin că toate femeile însărcinate ar trebui să îşi monitorizeze sănătatea glandei tiroide pe tot parcursul sarcinii. Experţii sunt de părere că o simplă analiză de sânge poate identifica predispoziţia femeilor de a suferi de boli ale tiroidei după ce au născut, informează site-ul bbc.co.uk.
Bolile de tiroidă ale mamelor au implicaţii majore asupra sănătăţii copiilor, dacă nu sunt identificate la timp, arată rezultatele studiului prezentat cu ocazia Congresului European de Endocrinologie. Experţii susţin că bolile glandei tiroide pot fi declanşte de schimbările bruşte la care este supus organismul femeilor în timpul sarcinii.
Studiul coordonat de Dr. Eliska Potlukova, de la Universitatea Carol din Praga, se bazează pe evoluţia stării de sănătate a 200 de femei, care au fost monitorizate atât în perioada sarcinii, cât şi după naştere.
Experţii au constatat că aproximativ jumătate dintre acestea nu prezentau niciun simptom de îmbolnăvire a tiroidei, însă în urma unei analize de sânge s-a stabilit că ar putea suferi de astfel de probleme în viitorul apropiat. O treime dintre aceste femei au început să sufere din cauza tiroidei într-un interval de timp de până la doi ani după naştere.
Conform Dr. Potlukova, zeci de mii de femei gravide din Europa ar putea suferi de afecţiuni ale tiroidei după naştere, iar detectarea lor din timp va elimina orice implicaţii majore asupra vieţii lor şi a copiilor, susţin cercetătorii.
"Fiecare tânără femeie ar trebui să se asigure că glanda tiroidă îi funcţionează bine, înainte de a rămâne gravidă", precizează Potlukova. În prezent, medicii recomandă analize de tiroidă doar pentru viitoarele mame care provin din familii în care au existat astfel de antecedente legate de bolile tidoidei.
Oamenii de ştiinţă cehi susţin că toate femeile însărcinate ar trebui să îşi monitorizeze sănăt