Reprezentanţii instituţiilor europene şi ai FMI-ului şi-au prezentat joi concluziile misiunii lor privind planul de ajutorare a Portugaliei, un plan ce se ridică la 78 de miliarde de euro. Ce măsuri concrete conţine acest plan şi ce reacţii a suscitat el?
Se ştie că planul va fi de 78 de miliarde de euro, guvernul demisionar de la Lisabona ajungând la acest acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional marţi seara. În opinia ministrului portughez de finanţe Frenando Teixeira dos Santos, suma este suficientă pentru a salva ţara de la faliment.
Oficialul a prevenit însă că modalităţile de punere în practică ale planului, "moneda de schimb", promisiunile de eforturi portugheze, vor provoca o recesiune în Portugalia anul acesta şi anul viitor, PIB-ul ţării urmând să diminueze cu două procente în 2011 şi 2012, o consecinţă a instaurării unor impozite mai mari şi a unei reduceri drastice a cheltuielilor.
Tot pentru a-i convinge pe europeni să ducă mâna la buzunar, taxele pe produsele de consum din Portugalia vor fi mărite, pensiile mai mari de 1500 de euro pe lună vor fi micşorate, alocaţiile de şomaj vor fi de durată mai scurtă iar cheltuielile de sănătate vor fi şi ele mai mici.
Guvernul minoritar al premierului socialist José Socrates a validat planul, la fel şi principalele două partide de opoziţie. Partide care însă au răsturnat actuala guvernare în urmă cu o lună refuzând un plan de austeritate şi provocând astfel alegeri anticipate pe 5 iunie.
Culmea este însă că măsurile respinse de opoziţie când au fost prezentate de premierul Socrates, sunt foarte asemănătoare cu cele acceptate astăzi din partea FMI şi UE. Consensul politic cât mai larg cu putinţă a fost, e adevărat, una din condiţiile puse de cele două instituţii pentru a da unda verde planului de salvare a ţării. Vasile Damian, Paris, Mihaela Gherghişan, Bruxelle