Aproape 70% dintre firmele din Bucureşti şi Ilfov se declară mulţumite de nivelul de calificare al angajaţi însă, în acelaşi timp, 56% spun că se confruntă cu o fluctuaţie semestrială a personalului, ceea ce indică fie o incompatibilitate la nivel angajat – angajator, fie o pregătire profesională precară sau neadecvată cerinţelor postului. Sursa: AGERPRES
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Asociaţia Smart Projects şi Extrem Training. Cercetarea a fost făcută în perioada 17 ianuarie – 30 aprilie 2011, cu scopul de a identifica nevoile de personal în cadrul firmelor din Bucureşti, alături de nivelul de calificări din regiunea Bucureşti-Ilfov.
Astfel, cercetarea arată că 52% dintre persoanele fără loc de muncă şi care au răspuns la chestionar deţin deja o calificare de bază, care însă nu le este favorabilă pentru obţinerea unui loc de muncă în noul context socio-economic. Mai mult, 39% dintre respondenţi nu au mai avut un loc de muncă de 12 luni iar domeniile în care au avut ultimul loc de muncă la marea majoritate a respondenţilor sunt: vânzări, IT&C, consultanţă, servicii, construcţii.
„Ceea ce este îngrijorător este faptul că 90% dintre respondenţi nu au beneficiat până în prezent de un curs de formare profesională gratuit”, atrag atenţia autorii cercetării, într-un comunicat de presă.
Cercetarea, care a sondat opiniile a 101 firme şi 84 de persoane, s-a desfăşurat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene destinate dezvoltării resurselor umane (POSDRU).