În Siria, regimul lui Bashar al-Assad continuă campania de intimidare şi represiune. La mai bine de o lună şi jumătate de la debutul manifestaţiilor de stradă, organizaţiile drepturilor omului estimează că opt mii de oameni sunt fie arestaţi, fie dispăruţi. Manifestanţii se pregătesc de proteste vineri, 6 mai, "Ziua Sfidării".
Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a cărui demisie este cerută de manifestanţi, îşi pune mai departe în aplicare strategia de reprimare masivă. Armata a ocupat poziţii în mai multe oraşe miercuri, 4 mai, iar joi a avut loc la Damasc o nouă campanie de arestări masive.
Peste trei sute de persoane au fost arestate joi în localitatea Saqba, lângă Damasc. Un militant citat de AFP afirmă că două mii de agenţi ai forţelor de securitate şi ai armatei au participat la această operaţiune.
Protestatarii sunt etichetaţi drept "terorişti" de către statul sirian, care justifică astfel arestarea militanţilor pentru drepturile omului, a liderilor religioşi şi a altor persoane.
Oraşele al-Rastan şi Talbisseh, două puncte importante ale mişcării de contestare a regimului, sunt înconjurate de 161 de tancuri, ceea ce dă de înţeles că urmează un nou val de represiuni sângeroase.
În localitatea Banias, deja încercuită de peste două săptămâni, a fost întărită de asemenea prezenţa militară. Militanţii spun că au loc numeroase arestări şi că un camion cu ajutoare umanitare a fost confiscat.
În mod paradoxal, armata a început joi dimineaţă să se retragă din oraşul Deraa, estimând că şi-a "îndeplinit misiunea", după un asediu care a ţinut o săptămână şi jumătate. Potrivit organizaţiilor care apără drepturile omului, peste nouă sute de oameni au fost arestaţi. Despre alte patru mii de persoane nu se mai ştie nimic.
Cu toate acestea, protestatarii nu par să se lase intimidaţi: ei fac apel la mari manifestaţii pentru viner