Europa de Sud-Est devine principalul punct de intrare în UE pentru traficul de droguri, arme şi persoane, arată un studiu al Europol, publicat ieri. Documentul ar putea afecta şansele României şi Bulgariei de a adera la spaţiul Schengen, potrivit publicaţiei EUobserver.
"Dintre toate punctele de intrare, sud-estul a cunoscut cea mai mare extindere în ultimii ani, ca rezultat al intensificării traficului pe Marea Neagră, al proliferării rutelor balcanice pentru bunurile ilegale către şi din UE şi al unei creşteri semnificative a imigraţiei ilegale via Grecia," arată raportul. Europol menţionează grupările din Albania şi Kosovo, specializate în trafic de arme şi de droguri, drept una dintre cele mai mari ameninţări. "Infractorii de origine albaneză sunt cunoscuţi pentru folosirea extremă a violenţei (...). Mulţi membri ai grupărilor au experienţă în serviciile secrete, poliţie sau mişcări paramilitare", se adaugă în document.
Potrivit Europol, ""grupările infracţionale albanofone, turce şi din fosta URSS încearcă să îşi extindă interesele în UE şi ar putea exploata oportunităţile posibilei aderări a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. Totuşi, acest lucru nu este vital pentru grupările de crimă organizată, care au găsit deja modalităţi de a opera în UE.
O altă problemă sunt reţelele de trafic de persoane, mai ales cele de etnie romă. După aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, traficul de persoane făcut de grupările de etnie romă ar putea creşte, mai arată raportul are va fi prezentat în iunie miniştrilor de Interne din UE.
Traficanţii au intrat în afaceri
Specialiştii Europol mai vorbesc în raport şi despre faptul că, pe fondul crizei economice, din ce în ce mai mulţi profesionişti în transporturi maritime, farmaceutice, inginerie, drept sau finanţe ajung să lucreze cu membrii grupărilor infracţionale. În acelaşi