După ce mai multe voci din serviciile de informaţii americane au prezentat traseul dovezilor care au condus la fortăreaţa pakistaneză în care se ascundea Osama bin Laden, un cor de foşti oficiali ai administraţiei Bush a revendicat succesul, pe care l-a pus pe seama politicii de folosire a unor tehnici de interogaredure, cum ar fi înecul, scrie cotidianul The New York Times.
Se pune astfel întrebarea dacă, într-adevăr, brutalitatea interogatoriilor din centrele de detenţie ale CIA a produs informaţiile cruciale care au condus la uciderea liderului al-Qaeda.
John Yoo, un fost funcţionar de la Departamentul de Justiţie american care a scris memorandumuri secrete legale pentru a justifica interogatoriile brutale, spune că “Preşedintele Obama îşi poate asuma, pe bună dreptate, meritul pentru succesul de astăzi (n.red duminică), însă îl datorează deciziilor dure luate de administraţia Bush.”
Tortura a revenit în dezbaterea naţională, după ce în mandatul lui George W. Bush a provocat furie în rândul americanilor. Fostul preşedinte şi mulţi conservatori au susţinut timp de mai mulţi ani că forţa este necesară pentru a-i determina pe deţinuţi să vorbească. Militanţii pentru drepturile omului, şi chiar Obama în timpul campaniei electorale, au spus că tacticile de tortură trădează principiile americane pentru lucruri lipsite de valoare.
Ce informaţii au obţinut anchetatorii despre Osama
La o privire mai atentă asupra interogatoriilor, reiese faptul că tehnicile dure au jucat un rol mic, aproape nesemnificativ, în identificarea curierului lui bin Laden, care i-a condus pe americani la ascunzătoarea acestuia.
Un deţinut care a fost supus unui tratament dur, a oferit o descriere edificatoare a curierului, potrivit declaraţiilor oficialilor.
Însă doi prizonieri, care au suferit unele dintre cele mai grele tratamente - inclusiv Khaled Shaik