Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că România înregistrează cea mai mare creştere a preţurilor la alimente din regiune, după Bulgaria.
"Un dezechilibru major care creează probleme în România este o producţie care nu acoperă consumul intern. Este prea mare faţă de nevoile interne, faţă de doleanţe, este prea mare faţă de cât se produce", a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe, explicând astfel faptul că majorarea preţurilor la alimente a fost principalul factor de creştere a ratei inflaţiei.
Într-o prezentare, Mugur Isărescu a arătat că România are a doua cea mai mare creştere a preţurilor de consum, din şapte ţări foste comuniste.
Potrivit acestuia, românii nu consumă mai mult decât vecinii europeni, însă ponderea alimentelor în coşul de consum este cea mai ridicată - 33%.
Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor.
În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie şi cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume şi conserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) şi zahăr (11,98%).
Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.
Îngheţarea preţurilor la carburanţi nu este benefică
Mugur Isărescu a vorbit şi despre preţurile carburanţilor, afirmând că îngheţarea lor nu este benefică pentru că efectele ar fi mult mai ample după expirarea perioadei de restricţie.
"Nu sunt de partea măsurilor de îngheţare a preţurilor, chiar şi în situ