O ploaie de stele cazatoare, ce va putea fi vazuta si cu ochiul liber, va avea loc in noaptea de joi spre vineri. Fenomenul va dura in jur de trei saptamani, insa pe 6 mai atinge un maxim. Astfel, la fiecare ora vor cadea 50 de meteori.
Presedintele Societatatii Astronomice Romane de Meteori (SARM), Valentin Grigore, a declarat, pentru Ziare.com, ca ploaia de stele va putea fi vazuta in noaptea de joi spre vineri, in jurul orelor 03.30.
"Practic, este vorba de un curent de meteori generat de particulele cometei Halley. Spre deosebire de alti curenti, acesta nu are un varf asa de ascutit. Se intinde pe o prioada mai mare. Practic, cea mai activa perioada va fi 3-10 mai, cu varful acesta in 6 mai.
Pentru regiunile situate mai la nord de 40 de grade, cum suntem noi, la 45 de grade, curentul se vede doar dimineata, cand radiantul rasare undeva dupa ora 03.00. Deci, practic, se poate vedea doar o ora, o ora si un pic inainte de venirea diminetii. Si daca maximul ar fi, sa zicem, o activitate de 50 de meteori pe ora, in conditiile date din Romania vom putea vedea 10-15 meteori pe ora, nu mai mult", a declarat Valentin Grigore, pentru Ziare.com.
Presedintele Societatatii Astronomice Romane de Meteori a precizat ca spectacolul poate fi vazut doar din afara oraselor.
"Spectacolul poate fi vazut din afara oraselor, pentru ca in oras este poluare luminoasa si nu se vad meteorii. Practic, in aceste zile, Pamantul intalneste locul pe unde a trecut cometa Halley. Si ceea ce vedem noi acum sunt aceste particule ramase la trecerea cometei Halley.
Meteorii sunt foarte spectaculosi, pentru ca radiantul este jos. Ei au o viteza foarte mare, al doilea curent ca viteza cu care intra particulele in atmosfera terestra, dupa leonide, deci au 66 de kilometri pe secunda. Au o viteza foarte mare, se deplaseaza