Anunţul româno-american că o componentă a scutului anti-rachetă va fi amplasată la Deveselu, lângă Caracal, a fost primit cu iritare de către politicienii ruşi; analistul politic Serghei Oznobishchev nu crede însă că reacţiile vor trece de nivelul declarativ.
Konstantin Kosaciov, preşedintele comisiei de politică externă al Dumei de Stat, a afirmat că „specialiştii militari ai SUA, NATO şi României ar trebui să ştie că orice măsură provoacă o contramăsură", adăugând că Statele Unite ar trebui „să ofere garanţii cu caracter legal" că scutul anti-rachetă nu va ţinti forţele strategice nucleare ale Rusiei.
Preşedintele comisiei apărării al Dumei, Viktor Zavarzin, a declarat că decizia româno-americană ar putea avea „un impact negativ asupra relaţiilor interne din Europa, şi deteriora balanţa existentă a forţelor şi intereselor". Vicele lui Zavarzin, Mihail Babici, este de părere că sistemul de apărare anti-rachetă ar trebui să fie sincronizat cu un sistem rusesc anti-rachetă, şi nu a exclus ca ţara sa să desfăşoare forţe militare suplimentare în partea europeană a Rusiei.
Presa rusă s-a năpustit de asemenea asupra scutului anti-rachetă; astfel, publicaţia Rossiskaia Gazeta a amintit declaraţia lui Traian Băsescu, conform căruia România este nemulţumită de prezenţa trupelor ruse din Transnistria, evocând posibilitatea ca Rusia şi Sua să fie împinse spre confruntare prin acţiunile României - amintind de vara lui 2008, când Georgia a încercat un joc asemănător.
Serghei Oznobishchev: „O problemă a percepţiei"
Contactat de România Liberă, Serghei Oznobishchev, director al Institutului de Analize Strategice din Moscova, profesor la Institutul de Relaţii Internaţionale, vice-preşedinte al Consiliului Ruso-American şi membru al consiliului de experţi ai Comitetului de Relaţii Internaţionale al Federaţiei Ruse, nu s-a arătat mirat de reacţiile bătăi