De ce ar alege un tânăr profesionist apreciat în Statele Unite să se întoarcă în ţară pentru a preda studenţior români, în loc să-şi continue cariera începută la Universitatea din California? Chiar dacă mulţi dintre noi ar spune că astfel a dat cu piciorul visului american, Călin Goina are argumente pentru a-şi motiva gestul. Doctorand în sociologie la UCLA, Călin a colaborat pentru realizarea unor studii de cercetare, publicate la edituri şi reviste de prestigiu, printre care Cambridge University Press, Princeton University Press, CEU Press. La începutul anilor 2000 a predat la UCLA. În 2007, pe când avea 37 de ani, a ales să rămână în ţară - predă în cadrul departamentului de sociologie din Universitatea Babeş-Boylai, Cluj-Napoca.
Cum aţi ajuns să studiaţi la UCLA?
C.G.: Am făcut Facultatea de Sociologie la Timişoara, între anii ‘90 şi ‘95. Erau ani efervescenţi când totul se schimba în jur şi eram dornici să facem tot ce putem în domeniul nostru: organizam conferinţe şi ateliere de sociologie, participam la conferinţe internaţionale. Pe vremea aceea, burse de studiu în străinătate erau fie în Franţa, fie, prin reţeaua Soros, la Central European University (CEU). Am fost primit la masterat în Ştiinţe Politice cu bursă la CEU, şi apoi mi-am început doctoratul acolo. S-a întâmplat însă că profesorul Rogers Brubaker (de la UCLA- n.r.) venea de la Los Angeles anual să ţină un curs intensiv la Budapesta. Acesta m-a încurajat să candidez la doctorat la UCLA. Am fost acceptat, am primit bursă, şi aşa am ajuns în Los Angeles.
Cum a fost adaptarea la UCLA?
C.G.: Diferenţele dintre veniturile noastre şi ale lor erau mult mai mari, îmi amintesc şi acum că ai mei îmi dăduseră 400 de dolari la plecare, şi dacă profesorul Brubaker nu mi-ar fi împrumutat mai mult până la bursă, n-aş fi putut plăti depozitul iniţial pentru chiria la cămin, car