Cetăţenii britanici sunt chemaţi joi, 5 mai, la urne, ca să decidă dacă doresc schimbarea modului de alegere a deputaţilor. Pe lângă scrutinul naţional, au loc alegeri pentru adunările legislative din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, precum şi alegeri locale în Anglia. Alegătorii pot opta între a aproba sistemul de vot alternativ şi a păstra actualul sistem de vot majoritar uninominal cu un singur tur.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Votul alternativ constă în numerotarea candidaților dintr-o circumscripție în ordinea preferințelor. Rezultatul se calculează redistribuind voturile celor mai slab clasați către cei mai bine clasați, prin eliminare în ordine inversă, până când unul dintre candidați trece de majoritatea absolută a sufragiilor exprimate.
Campania electorală a stârnit un interes redus printre alegători, în schimb a divizat coaliția de guvernare dintre Partidul Conservator (PC) și Partidul Liberal Democrat (PLD), care guvernează Regatul Unit din mai anul trecut.
PLD, care susține "DA"-ul i-a acuzat pe partenerii de coaliție, partizani ai status-quo-ului, că folosesc tactici murdare pentru a speria electoratul, inclusiv afirmația că noul sistem ar impune costuri suplimentare, din cauza modului mai complicat de numărare a voturilor.
Ministrul Energiei, Chris Huhne (PLD), l-a amenințat chiar pe colegul său de Cabinet, ministrul Finanțelor, George Osborne (PC), că îl dă în judecată pentru dezinformarea cu rea-credință a electoratului, iar liderul PLD, Nick Clegg, a afirmat că în spatele campaniei "NU"-ului ar sta "o clică de dreapta".
Partizanii schimbării, care includ conducerea Partidului Laburist (PL, din Opoziție), sprijinită de o parte a electoratului laburist și partidele mai mici susțin că sistemul votului alternativ este mai just, întrucât reduce distorsionarea rezultatului alegerilor, care potri