Cu mai puţin de zece zile până la Convenţia Naţională a PDL din 14-15 mai nu se ştiu nici toţi aspiranţii la şefie, nici cum va fi alcătuită echipa finală de conducere şi nici măcar cum se vor vota delegaţii (în ordine alfabetică sau pe filiale, caz în care sunt mai uşor de controlat „dezertările").
Mai degrabă se ştie cine nu mai doreşte să candideze pentru vreo funcţie de conducere, iar pe listă s-a adăugat, ieri, Valeriu Stoica. Actualul vicepreşedinte, invitat de Emil Boc să i se alăture, spune că a decis să se retragă din prim-planul PDL pentru a se dedica activităţii la Institutul de Studii Populare. O dată cu anunţul deciziei, Stoica a lansat şi o provocare colegilor de partid de aceeaşi generaţie cu el: „Am luat această decizie şi pentru că vreau să rămân fidel unui principiu pe care, aşa cum se ştie foarte bine, l-am pus sistematic în practică în întreaga mea carieră politică. Anume, acela de a dovedi că oamenii politici trebuie să ştie nu numai când să iasă în faţă, dar şi când şi cum să se retragă în linia a doua. M-aş bucura dacă tot mai mulţi dintre colegii mei de generaţie ar înţelege acest principiu şi ar face ca şi mine un pas înapoi pentru a deschide drumul altora, mai tineri". Nu în ultimul rând, Stoica s-a arătat dispus să-şi ofere experienţa politică „reformiştilor din România, fie ei din PDL, fie din afara sa", declaraţie care nu a făcut decât să pună gaz pe focul speculaţiilor despre iminenta formare a unui nou partid.
Tot necesitatea unei schimbări de generaţie în PDL a invocat şi prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan când şi-a anunţat, acum aproximativ o lună, decizia de a nu mai candida pentru vreo funcţie.
Al doilea prim-vicepreşedinte din formula actuală de conducere, Adriean Videanu, va opta cel mai probabil pentru conducerea Comisiei Naţionale pentru Strategii a PDL, comisie ce are misiunea de a creiona analize, progr