Opt dintre cele nouă fonduri de pensii obligatorii administrate privat (Pilon II) şi-au publicat pentru prima dată de la lansare situaţia detaliată a investiţiilor.
Cei peste 4 milioane de români care contribuie lunar cu 3% din venitul brut la unul dintre cele opt fonduri au aflat astfel după trei ani cum finanţează fără să ştie bănci britanice sau producători auto din Germania.
Cele opt fonduri au investit circa 130 mil. lei în acţiuni străine, precum cele ale BMW, Daimler sau Louis Vuitton şi 308 mil. lei în obligaţiuni corporatiste, precum cele emise de băncile britanice Royal Bank of Scotland, Lloyds sau de Bank of Ireland.
În schimb, plasamentele celor opt fonduri pe Bursa de la Bucureşti erau de 300 mil. lei, cele mai mari investiţii fiind în acţiunile celor cinci SIF-uri, Petrom şi BRD, iar investiţiile în obligaţiuni emise de companii româneşti erau de 50 mil. lei. Două treimi din activele cumulate ale celor opt fonduri, adică circa 2,2 mld. lei, sunt plasate în titluri de stat româneşti.
Investiţiile în acţiuni ale fondurilor sunt cele care fac diferenţa la randament şi implicit la pensia pe care o vor primi peste 20 de ani contribuabilii la aceste scheme de pensii.
Până anul trecut fondurile de pensii nu au oferit informaţii detaliate cu privire la investiţiile realizate. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a obligat în acest an administratorii să publice de două ori pe an situaţia investiţiilor, după ce ZF a publicat în decembrie 2010 un articol despre transparenţa redusă a fondurilor de pensii.
"Este o bilă neagră pentru România că fondurile de pensii, în doar patru ani de funcţionare, au deja expuneri ridicate pe pieţele externe. Poate s-au grăbit ieşind pe pieţele externe, însă trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că piaţa locală de capital nu oferă nici lichiditate şi nici emitenţi