Una dintre cele mai importante sărbători din perioada sovietică era Ziua Victoriei împotriva nazismului, când toţi oamenii trebuiau să iasă organizat la demonstraţie.
În Uniunea Sovietică ziua Victoriei se sărbătorea pe 9 mai, iar în Europa - pe 8 mai. Aceasta pentru că actul de capitulare al Germaniei fusese semnat la Berlin la ora 22.43 pe 8 mai 1945, în timp ce la Moscova era deja 9 mai, ora 00.43. Radioul sovietic a anunţat că Ziua Victoriei va fi sărbătorită anume în ziua de 9 mai, care era declarată zi de odihnă. Prima paradă militară consacrată victoriei asupra nazismului a avut loc la Moscova pe 24 iunie 1945.
În 1947 însă, ziua de 9 mai a fost declarată zi de lucru, aşa încât au fost anulate parada militară şi alte manifestări pompoase. Erau adresate doar mesaje de felicitare soldaţilor participanţi la război. Abia din 1965, ziua de 9 mai redevine zi de odihnă în care se organizau demonstraţii grandioase. Parade militare au avut loc la Moscova şi în capitalele republicilor unionale o dată la zece ani - în 1965, 1975, 1985, şi ultima dată - în 1990.
De ce a anulat Stalin parada de 9 ani?
Există două versiuni în ceea ce priveşte motivele anulării de către Stalin a zilei de 9 mai ca zi de odihnă. Cea oficială stipula că poporul sovietic era prea traumatizat de cele întâmplate pe timpul războiului şi serbarea prea pompoasă ar fi răscolit prea mult amintirile participanţilor la conflictul care abia se încheiase. Versiunea neoficială, mai convingătoare, era că Stalin a operat astfel o degradare a statutului a veteranilor războiului în care s-a dezamăgit pentru că aceştia revendicau privilegii şi schimbări în politica internă sovietică, în special anularea colhozurilor. Veteranii de război au devenit o categorie indezirabilă şi pentru că îşi pierduse încrederea în superioritatea orânduirii comuniste asupra celei capitaliste.
Cetă