Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis că licitaţiile organizate de Compania Naţională de Autostrăzi pentru achiziţionarea de servicii juridice sunt ilegale. Sursa: Razvan Petrescu
Motivele: data stabilită pentru depunerea ofertelor - zece zile - nu e suficientă.
"Dreptul construcţiilor şi infrastructurii" în România lipseşte, iar "cerinţele referitoare la experienţa generală în domeniul Dreptului construcţiilor şi infrastructurii" şi la "experienţa specifică în domeniul infrastructurii de transport rutier încalcă principiul nediscriminării", în condiţiile în care în Dreptul român nu există astfel de ramuri de drept.
La finalul lunii februarie şi la începutul lui martie 2011, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a declanşat cinci proceduri de achiziţie pentru servicii juridice în domeniul litigiilor arbitrale, în valoare totală de aproape cinci milioane de euro.
La sfârşitul lunii martie, EVZ a dezvăluit faptul că instituţia a exclus din start orice colaborare cu avocaţii şcoliţi în România. Prin caietele de sarcini, la licitaţii se puteau califica doar apărătorii cu studii de drept anglo-saxon.
Potrivit avocaţilor, Compania ar trebui să reia licitaţia şi să refacă toate documentaţiile de atribuire a contractelor. "De asemenea, obligaţia ca media cifrei de afaceri din activităţi juridice în domeniul Dreptului construcţiilor şi infrastructurii pe ultimii trei ani să fie de 1.750.000 de euro încalcă principiul proporţionalităţii, tratamentului egal şi al nediscriminării", se mai precizează în decizia CNSC.
Pe de altă parte, directoarea companiei, Daniela Drăghia, declara în martie că normele de calificare respectă legea achiziţiilor publice, iar în stabilirea criteriilor de selecţie s-a ţinut cont de "specificul şi complexitatea contrac