Peste 300 de muzicieni din 45 de ţări vin la Bucureşti pentru reprezentaţii live de jazz, blues, pop şi clasic. Sub sloganul „Festivalul oferă! Tu alegi!", între 7 şi 13 mai se desfăşoară la Bucureşti, şi pentru prima oară şi în provincie, la Alba Iulia, a 18-a ediţie a EUROPAfest.
La concursurile EUROPAfest au câştigat în anii trecuţi solişti ca Remus Azoiţei, acum professor la Royal Academy, şi Rita Mayer, acum solist clarinetist la Opera din Zurich. Anul acesta concursul rezervat zonei clasice va fi dedicat flautiştilor. Amatorii de jazz pot asista la una din cele mai importante competiţii europene: Bucharest Jazz Festival. Care sunt celelalte surprize ale ediţiei din 2011, ne spune Luigi Gageos, directorul festivalului.
Ce e EUROPAfest?
Luigi Gageos: Este un spaţiu în care se întâlnesc mai multe genuri muzicale - jazz, blues, pop şi clasic. Este un spaţiu unde, de 18 ani, muzi¬ca este cel mai important element de exprimare în cele şapte-opt zile de festival. Încă de la începuturi festivalul a fost programat în perioada 7-13 sau 9-15 mai, incluzând întotdeauna şi sărbătorirea Zilei Europei.
Prima formulă a festivalului a fost una dedicată muzicii clasice, pentru că mi-am dorit atunci când m-am întors în România să creez un eveniment pe formatul şi tiparul concursurilor de afară. Noi am suferit ca tineri muzicieni, că nu aveam dreptul să ieşim din România, pe urmă că nu mai aveam bani. Am zis să aduc un concurs pe care românii să îl aibă la ei acasă. Şi a fost mai întâi Jeunesses Musicales International Competition, care, încetul cu încetul, s-a transformat în EUROPAfest.
Câte secţiuni sunt?
L.G.: Sunt două componente principale: concursurile - de clasic şi jazz - şi concerte şi jam-session-uri. Iar la concerte sunt iarăşi două părţi: prima, în spaţiu de concerte propriu-zis, cealaltă, în spaţii ne