A început să fie pasionat de literatură încă din timpul liceului. A scris câteva eseuri şi a prins drag de filozofie, cunoscută drept ştiinţa spiritului şi a ideilor. Mulţi îl pot considera critic literar, însă el spune că este cercetător. Nu atribuie valenţe operelor marilor scriitori, ci, asemenea unui detectiv, descoperă în capodoperele autorilor cunoscuţi lucruri inedite, pe care puţini dintre noi le cunoaştem.
„Mereu m-am gândit că în spatele înţelesurilor dintr-o carte se află alte înţelesuri. Aceasta este munca mea, să scot misterul pe care doar autorul îl ştia la lumină şi să îl arăt tuturor", îşi descrie Alexandru munca.
A scos la lumină „Tainele Mioriţei"
Autor a a şase volume dedicate cercetării literare, Alexandru Buleandră a reuşit să devină cunoscut în lumea scriitorilor datorită stilului său minuţios de a-şi expune ideile, devenind astfel şi membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Cea mai impresionantă lucrarea a sa a fost ţesută în jurul binecunoscutei balade „Mioriţa".
După mai bine de 18 ani de cercetare asiduă, scriitorul ialomiţean a reuşit să demonstreze faptul că respectiva operă nu este o baladă pur populară, ci ea a fost concepută de către Vasile Alecsandri, care, la rândul său, s-a inspirat din nenumărate mituri şi doine specifice folclorului românesc.
„Această explicaţie are caracter istoric şi politic. Totul a pornit odată cu Revoluţia de la 1848. Era nevoie de o baladă care să scoată în evidenţă spiritul naţionalist şi autenticitatea poporului român. Alecsandri a adunat toate miturile, a scris opera şi, apoi, a prezentat-o ca şi când ar fi venit din folclor", explică cercetătorul literar.
Antologia lui Alexandru Bulandră este alcătuită din trei volume - „Vasile Alecsandri şi cazul Mioriţa", „Tainele Mioriţei" şi „Masca păcurarului".
Zi de zi alături de cărţi
Cea mai mare parte din