China intră pe piaţa noastră de energie prin compania China Huadian Engineering Co Ltd., care va investi circa 700 milioane de euro în termocentrala Doiceşti. Până să vină chinezii să o preia, Termoelectrica s-a chinut mai bine de patru ani, prin licitaţii eşuate, să selecteze un inves-titor care construiască un grup nou. Ultimul interesat a fost Mechel.
Succesul de la Doiceşti este unul surprinzător, mai ales că investitorii chinezi vor salva, cu această ocazie, şi minele de la falimentara Carbonifera Ploieşti, care va furniza lignitul necesar viitoarei centrale de tehnologie înaltă, ce va fi gata după 2014.
Astfel, China şi-a asigurat poarta de intrare în energia noastră prin bătrâna termocentrală Doiceşti, pe care niciun gigant european nu şi-a dorit să o modernizeze şi care se pregătea de închidere în lipsa investiţiilor de mediu. Chinezii sunt, însă, pregătiţi să investească bani grei şi să se lupte cu europenii şi în proiectul hidrocentralei Tarniţa - Lăpuşteşti, în valoare de un miliard de euro.
Şeful serviciului de privatizare şi cooperare din Termoelectrica, Ştefan Aramă, a declarat, ieri, că societatea a semnat, în 14 aprilie, un memorandum cu firma China Huadian Engineering, prin care au fost stabilite structura de cooperare în cadrul viitoarei companii mixte, dar şi planul concret de implementare. Astfel, până în octombrie, va fi finalizat studiul de fezabilitate, iar până în noiembrie vor fi perfectate şi contractul de achiziţie a cărbunelui, raportul de evaluare, participarea părţilor la capitalul social şi negocierea acordului acţionarilor şi a statutului noii societăţi mixte. În ianuarie 2012, va fi înregistrată societatea mixtă şi va fi obţinut acordul Consiliului Concurenţei, iar în februarie va fi gata şi pachetul financiar prin obţinerea acordului băncilor. În martie vor începe lucrările de execuţie care ar putea dura minim doi a