Centrul deschis in locul fostei piete Dimitrov adaposteste pina la sfirsitul lunii viitoare sase feluri de mestesuguri traditionale pentru tigani. Vizitatorii au posibilitatea sa cumpere marfa executata pe loc de artizani. Tiganii caldarari, rudari, argintari si lautari isi arata "talentele" la centrul expozitional de pe bulevardul Independentei. Zilnic, aici isi prezinta mestesugurile, mostenite din tata in fiu, sapte tigani din colturile judetului: doi caldadari, un fierar, specializat in garduri din fier forjat, un rudar, care se ocupa cu producerea lingurilor din lemn, dar si alte instrumente necesare in bucatarie, un argintar, un impletitor de nuiele si un lautar acordeonist. Toti se pling ca nu au cui sa transmita mestesugul, fiii acestora nefiind tentati de a prelua tainele meseriei. Ionel Stanescu spune ca are o comada de 15 tigai la un pret de 300 lei bucata In locul special amenajat pentru ei, caldararii Ionel si Argentina Stanescu din Ciurea ciocanesc constiinciosi la un alambic din cupru. Tiganca tine cu mina obiectul, iar sotul bate cu ciocanul conturul unui capac, care va acoperi recipientul. "Bat de trei zile la asta si acusi il termin. In el incap cam 30 de litri, dar ies cam doi litri de tuica. Daca ar fi sa-l vind, l-as da cu 1.200 lei, cu materialul clientului. Daca este materialul meu, costa mai mult. Cuprul il iau de la Dedeman sau de unde apuc, iar lucrurile sint facute manual, numai cu ciocanul si nicovala. Cei de aici mi-au dat ei material pentru a face obiecte", spune Ionel Stanescu. Acesta mai arata cu mindrie o tigaie, pe care spune ca a conceput-o de curind. "Facem o gama larga de produse necesare in bucatarie. De exemplu, am primit o comanda de la un restaurant sa le fac 15 tigai, la pretul de 300 lei bucata", se lauda tiganul. Acesta a tinut sa precizeze ca in familia sa, nu are cui sa transmita cunostintele. "Eu am invatat meseria de la