Mai multe companii de stat din China vor să investească în domeniul producţiei de energie din România, în proiecte de peste şase miliarde de euro. Chinezii se vor implica în proiecte nucleare, în construcţia de noi hidrocentrale şi termocentrale, precum şi în modernizarea minelor de cărbune.
În perioada 2006-2008, pe piaţa energetică locală aproape că nu exista trimestru în care o mare companie europeană să nu anunţe participarea într-un proiect uriaş în parteneriat cu statul sau iniţierea unuia nou, fie că era vorba de construcţia de termocentrale, de proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă sau de hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti.
Însă, din 2008 şi până în prezent, aceste proiecte au bătut pasul pe loc şi majoritatea investitorilor europeni s-au retras. Acest lucru a lăsat loc companiilor din China, atrase de mari proiecte în Uniunea Europeană şi încurajate de caracterul emergent al pieţei din România, unde estimările arată că, în următorii 20 de ani, consumul de energie va creşte cu peste 50%.
Parteneriate public-private
Astfel, la finele lunii ianuarie, chiar în perioada în care patru dintre cei şase investitori europeni îşi anunţau retragerea de la Cernavodă, compania chineză de stat State Grid Corporation of China vizita Bucureştiul, manifestându-şi interesul pentru proiectul nuclear, estimat la cel puţin patru miliarde de euro.
„Statul român deţine acum, prin Nuclearelectrica, 85% din acţiunile EnergoNuclear, compania de proiect pentru reactoarele 3 şi 4. Vrem să atragem alţi investitori privaţi, iar participaţia statului să scadă la 40%", a declarat ieri Dragoş Popescu, directorul general al EnergoNuclear.
Un alt proiect uriaş, cel al hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, în valoare de 1,3 miliarde de euro, a atras din nou peste 10 companii care vor să investească alături de H