Nouă imobile din Slobozia şi, implicit, locatarii acestora, peste 100 la număr, figurează, de aproape zece ani, în acte la aceeaşi adresă: strada General Magheru, nr. 73, din cartierul Bora.Locuințele de serviciu oferite de fostul IAS local au fost cumpărate de foștii angajați ai societății, însă în înscrisurile oficiale a fost păstrată aceeași adresă.
Veniți din toate colțurile țării
În urmă cu mai bine de trei decenii, câmpia Bărăganului a reprezentat pentru mulți singura șansă de a își câștiga o pâine. Așa se face că la fostul IAS s-au angajat zeci de persoane venite din toate colțurile țării.
Oamenii care stau aici sunt veniţi din toată ţara
„Noi am venit aici acum 33 de ani, din Botoșani. Nu aveam ce să facem acolo, nu aveam unde să muncim, așa că am hotărât să venim în Bărăgan, unde erau locuri de muncă și unde puteam să ne ducem zilele. Ne-am angajat la IAS. Aici, ni s-au născut toți cei cinci copii“, rememorează Elena Samian (65 de ani).
Localnicii s-au gospodărit cum au putut
Tot din Moldova a venit și familia Bucur. Vasile Bucur, un bătrân de 65 de ani, trage cu sete dintr-o țigară și povestește. „Noi am venit din Bârlad și ne-am angajat aici. Ce era să facem acolo?! Am muncit aici, la IAS, am primit locuințe de serviciu, ne-am descurcat cum am putut. Dacă rămâneam acolo, praful se alegea de noi“,rememorează bătrânul.
Oamenii sunt bucuroşi că au un acoperiş deasupra capului
Fostul IAS a oferit o pâine de mâncat angajaților până la începutul anilor 2000, când datoriile acumulate de către SC Ceres SA au devenit din ce în ce mai presante. Treptat, în încercarea de a recupera o parte din datoriile de aproximativ 9,7 milioane de lei înregistrate de către SC Ceres SA, terenurile și construcțiile din zonă au fost scoase la vânzare.
Cei mai mulți dintre cei care primiseră locuințe de servi