Uciderea liderului Al-Qaeda ar putea constitui un act de dreptate pentru o familie din oraşul de sub Măgura. În Muzeul Holocaustului din Şimleu, membrii asociaţiei Hebraica au organizat şi un colţ special dedicat Arlenei Jozsef Fried, care şi-a pierdut viaţa în atentatele din 11 septembrie 2001 din New York, orchestrate chiar de Osama bin Laden.
Arlene Jozsef Fried era vicepreşedintele unei firme de avocatură cu sediul în World Trade Center. Fiica lui Miki Jozsef, care s-a născut şi a trăit în Şimleu, a fost una dintre cele peste 3.000 de victime ale atentatului din 11 septembrie 2001. Ei i-a fost dedicată o parte din Muzeul Holocaustului din centrul oraşului sălăjean.
„Ne amintim de familia Jozsef Miki şi Roni născuţi în Şimleu. Fiica lor, Arlene Jozsef Fried, a muncit în New York, World Trade Center, etajul 104. S-a prăbuşit, ca mulţi alţii, în 11 septembrie 2001“. Acesta este textul care poate fi citit de orice vizitator al muzeului.
O familie hăituită de extremişti
Arlene a murit în urma atacurilor fundamentaliştilor islamici, coordonaţi de Osama bin Laden. Cu o jumătate de secol înainte, tatăl ei a trecut prin chinuri cumplite în lagărele de exterminare naziste. Miki Jozsef, tatăl Arlenei, s-a născut şi a trăit în Şimleu. „Fiind evreu, el a fost dus, imediat după cedarea Ardealului, în 1940, în ghetoul de la Cehei, alături de alţi 3.000 de evrei din oraş“, povesteşte Daniel Stejeran, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Şimleu. De acolo, cei mai mulţi au fost urcaţi în tren cu destinaţia Auschwitz, în timp ce Miki Jozsef a fost trimis la muncă forţată lângă frontul cu URSS. A revenit în Şimleu după război, împreună cu puţinii supravieţuitori ai lagărului de la Auschwitz. El a decis, însă, să plece, în 1948, în SUA, pentru că aşa cum s-a întâmplat cu toţi evreii, şi-a găsit proprietăţile naţionalizate. Aici a întâln