La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franţei, citea la Paris, în Salonul Orologiului din Palatul Quai d'Orsay, o proclamaţie ce avea să devină celebră şi să schimbe soarta Europei. "Declaraţia Schuman", care a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi, propunea Germaniei şi altor state europene să pună "bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii". "Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă" - spunea prima frază a Declaraţiei.
Consiliul European de la Milano din 1985 a recunoscut oficial că punctul de construcţie a edificiului european a fost "Declaraţia Schuman", stabilind ca 9 mai să fie declarată Ziua Europei, zi ce se serbează şi astăzi. Până în 2011 au fost nenumărate hopuri şi dificultăţi în crearea, dezvoltarea şi impunerea Pieţei Comune, dar celor două state care au hotărât iniţial să-şi pună în comun rezervele de cărbune şi oţel li s-au alăturat altele, în ceea ce a devenit Comunitatea Europeană, iar azi este Uniunea Europeană, cu şase membri iniţial, apoi cu 9, 12, 15, 25 (din 2004) şi 27 (din 2007), cu tratate şi structuri schimbate şi îmbunătaţite, cu politici şi monedă unice, cu simboluri unice - un steag, un imn, un motto.
Drapelul Europei, cu 12 steluţe aurii dispuse în cerc pe un fond azuriu, precum orele pe cadranul unui ceas, simbolizează unitatea, solidaritatea şi armonia între popoarele europene, iar numărul stelelor nu are nicio legătură cu numărul statelor membre ale UE. A fost, de altfel, ales ca simbol al perfecţiunii şi plenitudinii în 1955 şi adoptat în 1986. Imnul Europei este "Oda bucuriei" din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, se cântă fără versuri şi a fost adoptat în 1985. Nu înlocuieşte imnurile naţionale ale ţărilor membre, dar simbolizează valorile împărtăşite de aceste state. Mott