Prin informaţiile furnizate poliţiei politice a lui Ceauşescu, liderul PC, care a turnat inclusiv cu numele de cod „Felix", a încălcat drepturile şi libertăţile omului, astfel descrie instanţa supremă rezultatele relaţiilor lui Voiculescu fosta Securitate.
Preşedintele fondator al PC poate fi considerat colaborator al Securităţii întrucât a dat informaţii structurilor poliţiei politice comuniste, prin care a încălcat drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, astfel motivează magistraţii Curţii Supreme verdictul definitiv dat de instanţă pe 10 martie.
De altfel, arată judecătorii, colaborarea lui Voiculescu cu Securitatea este "înscrisă în fişa personală a acestuia, ce emană de la Ministerul de Interne - Direcţia a III-a". Din motivarea publicată ieri rezultă că verdictul de colaborator al Securităţii, dat lui Dan Voiculescu, se bazează pe două lucruri: menţiunile din fişa personală şi o turnătorie despre un cetăţean austriac de origine română.
Cu privire la acesta din urmă, printr-o notă furnizată pe 29 decembrie 1977, Voiculescu a oferit Securităţii date despre activităţile şi atitudinile potrivnice regimului totalitar ale celui identificat în documente prin iniţialele L.G.
„A încălcat un drept fundamental"
Pe de altă parte, judecătorii Curţii Supreme au acceptat apărarea lui Dan Voiculescu referitoare la faptul că informările pe care le-a semnat cu nume propriu făceau parte din sarcinile sale de serviciu, întrucât conţineau informaţii cu caracter comercial. Dar tot magistraţii desfiinţează un element-cheie al apărării pe care şi-a construit-o liderul PC, care susţine că informările sale nu ar fi avut drept scop prejudicierea cuiva. Instanţa supremă precizează însă că legea ia în considerare consecinţele delaţiunii, nu doar intenţia delatorului.
În acest sens, formularea judecătorilor este lămurito