Dacă speculaţiile de miercuri privind o creştere a dobânzii cheie a BCE a făcut ca moneda unică europeană să înregistreze o creştere puternică pentru câteva ore, decizia BCE şi declaraţiile lui Jean-Claude Trichet au făcut ca euro să scadă puternic şi abrupt faţă de dolarul american.
Investitorii se aşteptau miercuri ca Banca Centrală Europeană să crească dobânda cheie ori măcar ca guvernatorul instituţiei să dea semnalul unei creşteri a ratei în iunie, arătând vigilenţă în lupta cu inflaţia.
Însă, în momentul în care a vorbit despre inflaţie Trichet nu a rostit cele două expresii cheie: "strong vigilance" (vigilenţă puternică) sau " risks to price stability are still very much on the upside" (riscurile privind stabilitatea preţurilor sunt în continure în creştere), ce s-au dovedit până acum semnale ale creşterii dobânzii în următoare şedinţă de politică monetară.
Discursul mai puţin virulent la adresa inflaţiei a făcut ca investitorii să vândă euro în favoarea dolarului, chiar dacă nici din SUA nu au venit veşti bune azi, numărul cererilor de şomaj atingând maximumul ultimelor 8 luni.
La sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de ieri un euro era cotat la 1,4820 dolari, după ce atinsese un nivel de 1,4936 dolari, cel mai mare din decmbrie 2009.
Perechea valutară a deschis la 1,4831 dolari pentru un euro şi a atins un maxim de 1,4899.
Însă, în timpul discursului guvernatorului, euro a început să scadă puternic până la un minimum de 1,4553 dolari, o pierdere de peste 1,85% faţă de nivelul înregistrat la deschidere.
În şedinţa din 7 aprile BCE a decis să modifice pentru prima oară din mai 2009 dobânda cheie. De teama inflaţiei în creştere BCE a pus încă 0,25 pp peste minimumul istoric de 1%, iar Trichet declara atunci că nu este neapărat semnalul unei serii de creştere a dobânzilor, dar că instituţia pe care o conduce va face tot ce