În luna martie 2011, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.056 lei, cu 5,8% mai mare decât luna precedentă, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.493 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 79 lei (+5,6%). Sursa: REUTERS
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în domeniile fabricării produselor din tutun (+32%), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), respectiv cu +29,8%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Creşteri între 18% şi 21% au fost consemnate în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea altor produse din minerale nemetalice.
În fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, majorarea a fost între 13% şi 15%, iar în extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, salariul mediu net a fost mai mare cu +10%, până la +12%.
Scăderi uşoare faţă de martie 2010
Comparativ cu luna martie a anului trecut, în martie 2011 câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 1,1%, interval în care indicele câştigului salarial real a fost de 91,6%, informează comunicatul INS.
Conform sursei citate, indicele câştigului salarial real reprezintă raportul dintre indicele câştigului salarial nominal mediu net şi indicele general al preţurilor de consum al populaţiei. Indicele câştigului salarial real pentru luna martie 2011 faţă de luna precedentă a fost de 105,0%.
Faţă de luna octombr