Recent anunţata intrare a omului de afaceri Gabriel Comănescu în Mexic cu două platforme petroliere arată că oamenii de afaceri români încep să aibă din ce în ce mai multă perspectivă internaţională şi prind curaj în atacarea unor pieţe externe pe care altădată nu aveau acces.
Comănescu este de altfel unul dintre oamenii de afaceri români care are cele mai puternice activităţi în afara ţării.
Grup Servicii Petroliere, companie controlată de Comănescu (foto), a anunţat miercuri câştigarea unui contract în urma căruia două platforme de foraj marin ale firmei vor fora în apele naţionale mexicane pentru compania de petrol mexicană Pemex, cea mai mare companie mexicană petrolieră. Cele două platforme, Atlas şi GSP Orizont, sunt în curs de relocare din zona Golfului Persic către Mexic. Forajul va începe din mai şi presupune un contract de lungă durată câştigat în urma unei licitaţii internaţionale.
GSP mai are contracte şi cu Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, dar şi cu compania naţională de petrol a Turciei, TPAO. GSP a avut în 2009 o cifră de afaceri de 217 milioane de euro.
În afară de GSP, de la începutul anului mai multe companii cu capital românesc au început să atace pieţele externe. Constructorul argeşean Building Astrom a prins un contract de 34 de milioane de euro în Maroc în timp ce firma Delta ACM din Bucureşti, care de obicei avea mai mult contracte cu statul român, a anunţat semnarea unui contract de 48 de milioane de euro în Irak pentru 21 de kilometri de autostradă.
De asemenea, Ovidiu Tender, proprietarul Prospecţiuni, una dintre cele mai mari companii de prospectare a zăcămintelor, şi-a extins activităţile pe continentul african, unde vizează în principal explorarea şi exploatarea resurselor, dar şi serviciile pentru industria extractivă sau sectorul construcţiilor.
Principalele operaţiuni