Ministrul de externe Teodor Baconschi (foto) a declarat că participarea României la scutul antirachetă al SUA ar putea atrage pe viitor mai multe investiţii americane.
"Gradul de încredere la care am ajuns cu SUA deschide calea către o cooperare în domenii adiacente", a spus Baconschi la o masă rotundă în care s-a discutat despre implicarea României în scutul antirachetă ce urmează a fi construit de către SUA. "Washingtonul are încredere în noi, ceea ce va duce la mai multe investiţii americane în România", a completat Baconschi.
În prezent, Statele Unite nu sunt un investitor important în România, aflându-se pe locul 11 în topul investitorilor străini, capitalul social subscris de investitori americani în companii româneşti fiind de 803 mil. euro, adică doar 2,8% din total.
Grupul auto Ford este cea mai importantă companie americană prezentă în România, alte grupuri importante prezente fiind Procter & Gamble, Microsoft, Oracle sau Bechtel. Grupul Franklin Templeton este administratorul Fondului Proprietatea.
Referitor la amplasarea scutului pe teritoriul României, la Deveselu, judeţul Olt, ministrul de externe a spus că "era necesar pentru că analizele au demonstrat faptul că ameninţările de tip balistic au sporit în regiunea noastră", completând că "trăim într-o lume zguduită de conflicte, într-un peisaj geostrategic în continuă mişcare".
De la întâlnire a lipsit partea americană, deşi la dezbatere trebuia să ia parte şi Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului american de stat pentru politici de securitate. Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu l-a "scuzat" spunând că a fost convocat de urgenţă la Bruxelles, dar niciun alt oficial american nu i-a luat locul.
Deşi numele întâlnirii a fost "Stadiul şi perspectivele participării României la scutul antirachetă al SUA", oficialii români nu au dat şi detalii tehnice l