Agenţia Naţională de Integritate a cerut ieri Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să-l cerceteze pe europarlamentarul PRM pentru fals în declaraţii şi a sesizat ANAF cu privire la faptul că Vadim Tudor nu a înregistrat venituri din drepturi de proprietate intelectuală.
Potrivit ANI, care s-a sesizat din oficiu la sfârşitul anului trecut, în urma unui articol de presă, Vadim Tudor a menţionat în declaraţiile de avere din 2006-2008 venituri de 40.985 de lei, obţinute din drepturi de autor de la SC Editura România Mare SA, care nu au fost însă înregistrate în evidenţele ANAF.
În schimb, dividende de 150.000 de lei, primite de la SC Editura Speranţa, nu au fost deloc menţionate în declaraţie. Începând din martie 2004, Vadim Tudor deţine 95% în cadrul Editurii Speranţa.
Europarlamentarul este de asemenea asociat unic, începând din 2002, la SC Editura România Mare SRL, al cărei administrator a fost între ianuarie 2002 şi august 2003. Începând din 2007, administrator al editurii este Doina Vadim Tudor.
Vadim Tudor nu a trecut în declaraţia de avere nici veniturile din drepturi de proprietate intelectulă în valoare de 36.298 lei, primite de la la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor şi SC Clauet 99 SRL. De asemenea, două conturi bancare, unul în euro şi unul în lei, în valoare totală de 11,654 de euro, ambele deschise la ING Bank, au fost omise din declaraţie.
De altfel, în declaraţia de avere pe 2008, depusă în calitate de europarlamentar, Vadim Tudor nu a declarat niciun venit. În cea pe 2009 figurează venitul de eurodeputat, de 34.000 de euro.
De asemenea, în declaraţiile de avere figurează, la "bunuri de valoare", o colecţie de autografe despre care posesorul spune că au o valoare "inestimabilă".
Vadim Tudor a refuzat să meargă la sediul ANI pentru a-şi prezenta punct