A început să deseneze de pe vremea când nici nu învăţase să vorbească, a îndrăgit pictorii de pe băncile şcolii şi a cîştigat premii la concursuri internaţionale de pictură.
Elena Stoiciu este un artist plastic polivalent, unul dintre promotorii de frumos din oraşul de pe Milcov. De-a lungul timpului, nu a îmbogăţit comunitatea doar cu operele sale de artă ci şi formând oameni, caractere. A fost profesor de arte plastice timp de 40 de ani în mai multe unităţi de învăţământ din Focşani.
Un om complex, Elena Stoiciu şi-a pus în practică toate pasiunile: pictură, artă monumentală şi grafică. A conceput grafica pentru primele numere ale ziarului Milcovul, grafica fiind domeniul din care scoate bani şi astăzi pentru a-şi putea cumpăra materialele necesare pentru pictură. A păşit serios în lumea artei în clasa a patra, când a citit despre viaţa lui Michelangelo.
Creatoarea operei de la hotar
De-a lungul timpului, Elena Stoiciu a mers în paralel cu activităţile sale: pictura, pedagogia, grafica, dar şi arta monumentală. Pe cea din urmă a descoperit-o în anul 1975 când a fost aleasă cetăţeanul de onoare care să înfrumuseţeze oraşul.
A creat vitraliile cu tema Unirii de la 1859 pe faţada Ateneului Popular "Maior Gh. Pastia". Au urmat mozaicul-paviment din jurul bornei de hotar dintre cele două foste principate române, Moldova şi Ţara Românească, acoperişul cu motive populare din ţiglă glazurată de pe fosta Prefectură, mozaicul de pe Colegiul "Mihail Kogălniceanu" şi multe altele, toate gratuit. A avut momente când a fost nereptăţită întrucât şi în "Epoca de aur" exista sistemul pilelor.
"Am făcut lucrările pentru oraş. Am avut şi momente neplăcute. Am întocmit schiţa unei lucrări din mozaic ce urma să fie realizată de mine pe faţada cinematografului Balada, era vorba de cele şapte arte, însă pentru că a existat cineva favorizat de autorităţi