Medicii de familie şi asistenţii medicali care fac gărzi în centrele de permanenţă primesc, din 1 iunie, mai mulţi bani pentru asistenţa medicală primară acordată în aceste unităţi, iar autorităţile locale vor fi obligate să se implice în finanţarea centrelor.
Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri, pe site-ul instituţiei, proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, potrivit Mediafax.
"În noile norme am prevăzut măsuri care duc la flexibilizarea activităţii şi eliminarea disfuncţionalităţilor în funcţionarea centrelor de permanenţă. De asemenea, am suplimentat veniturile medicilor de familie şi a asistenţilor medicali care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în aceste centre şi am prevăzut obligaţia autorităţiilor locale de a se implica în susţinerea acestor unităţi deoarece comunitatea locală este beneficiara directă a serviciilor efectuate de astfel de unităţi", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, într-un comunicat.
Ministrul Sănătăţii a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectuează gărzi în centrele de permanenţă.
Astfel, un medic de familie va primi un tarif orar de 12,8 lei pe oră indiferent de gradul profesional, faţă de 10 lei pe oră aşa cum era prevăzut în prezent, sumă din care medicul era obligat să plătească şi utilităţile centrului.
În cazul asistenţilor medicali, tariful se va calcula în funcţie de salariul negociat, indiferent dacă aceştia se află în contract cu casele de asigurări sau sunt angajaţi numai în serviciul de gardă, dar nu mai mic de opt lei pe oră.
Ca o noutate, în cazul centrelor de permanenţă care sunt organizate în cabinetele medicilor de familie, aceştia primesc, în plus, încă 6,4 lei pe oră, a precizat MS.
De