Cu prea puţine grădiniţe de stat, unii părinţii plătesc sute de euro pentru educaţia odraslelor la privat. În Timişoara există 18 grădiniţe pornite ca afacere, iar copii învaţă trei limbi străine şi practică cel puţin trei sporturi.
În lipsa alternativelor oferite de stat, grădiniţele private rămân o afacere de succes în Timişoara. Cu părinţi care trebuie să muncească tot mai mult, odraslele acestora ajung să petreacă mult timp în prezenţa educatoarelor, a profesorilor de sport şi a celor de limbi străine. În timp ce majoritatea grădiniţelor de stat oferă un program educativ de opt ore, instituţiile private au ajuns să se modeleze după programul celor care cotizează pentru viitorul micuţilor.
Educaţie practică
„Programul începe oficial de la ora 8, dar mulţi părinţi îşi lasă copiii cu cu cel puţin jumătate de oră înainte, pentru că trebuie să străbată oraşul pentru a ajunge la locul de muncă. Micuţii primesc micul dejun, prânzul şi o gustare după somn, toate mesele fiind livrate de o firmă de catering. E important ca micuţii să mănânce sănătos şi să se dezvolte armonios. Cel mai ieftin pachet oferit de noi costă 200 de euro”, a spus Ana-Maria Vasilie, educatoare la un centru privat. Alte grădiniţe mizează mult pe sport, astfel că preşcolarii practică înot, karate şi au propriul antrenor de fotbal.
„Obiectivul nostru e să dezvoltăm atât latura armonioasă a copilaşilor, cât şi pe cea sportivă. Punem accent şi pe educaţie, însă cea practică, prin realizarea de excursii în zonă. Majoritatea părinţilor lucrează în mediul corporate, ei plătind chiar şi 350 de euro pe lună pentru serviciile noastre”, a spus Eugenia Condrescu, patronul unei grădiniţe private.
În Timişoara există 56 de grădiniţe de stat, unde înscrierile se fac din timp, uneori chiar şi cu un an înainte. Pentru mic dejun, prânz şi gustare, părinţii plătesc luna