Acum două luni, apariţia unui partid părea inevitabilă. Un proiect cu totul nou, bazat pe integritate şi promovat pe Internet. Câţiva intelectuali au început să-l pună la cale. A pornit o dezbatere entuziastă despre despre ideologie, lideri şi strategie. Apoi totul a murit subit. Unde şi de ce a dispărut Noul Partid?
În 1996, Alianţa Civică câştiga alegerile ca parte a CDR. De atunci, nici o formaţiune în afară de partidele clasice nu a reuşit să intre în Parlament. Nu pentru că n-ar fi încercat - chiar acum sunt o mulţime de iniţiative care vor „o altfel de Românie". Dar ceva nu s-a închegat. Am urmărit cea mai recentă dintre ele ca să aflu de ce mai toată lumea huleşte partidele de acum, dar nimeni nu reuşeşte să pornească o alternativă.
„Reţeta noului partid"
Acum două luni, toată lumea aştepta cu sufletul la gură schimbarea din temelii a politicii româneşti. PDL dădea de pământ cu iniţiativele „aripii reformiste", formată din fix trei oameni. Sociologul Sebastian Lăzăroiu, pe atunci consilier prezidenţial, prevestea partidul Albă ca Zăpada. Mircea Cărtărescu scria că visează la un partid mic, „cu care să mă pot identifica, pe care să-l pot vota ştiind că nu are şanse, dar măcar s-o fac cu inima împăcată".
Ideea plutea în aer când Cristian Ghinea, directorul de 34 de ani al Centrului Român de Politici Europene, a publicat în România Liberă un articol cu reţeta pentru un altfel de partid: un soi de corporaţie politică în care posturile se ocupă prin concurs de proiecte, iar deciziile se iau prin votul membrilor, pe Internet. Finanţarea s-ar face în primul rând din cotizaţii, iar o Comisie de Etică ar judeca rapid orice acuzaţie.
„Într-un mediu corupt şi haotic, un partid cu adevărat revoluţionar trebuie să fie o instituţie cu reguli", scria Ghinea. "Va câştiga alegerile în 2012? Nu. Va intra la guvernare după 2012? Va trebui să-şi pr