Agenţii şi agenţi
Aşa-numita "perioadă a imperiilor" dintre 1700 şi 1900 a adus cu sine naşterea spionajului modern, concretizată în organizarea unor servicii, agenţii de informaţii eficiente şi marcată de activitatea unor agenţi profesionişti, ceea ce a avut repercusiuni reale în desfăşurarea unor evenimente istorice. MAREA BRITANIE
În secolul XIX, serviciile secrete ale Marii Britanii capătă contururi precise şi sunt adaptate la rolul Albionului pe plan mondial. În 1844, este fondat "British Intelligence Service", iar, în a două jumătate a secolului, apar agenţii distincte însărcinate cu activitatea de informaţii şi contrainformaţii, MI5 şi MI6.
Spioni in Europa Anglia a fost probabil Marea putere care a reuşit să desfăşoare cele mai eficiente acţiuni de spionaj în cele mai diferite puncte ale Europei şi chiar in afara ei încă din secolul XVII, prin intermediul unor agenţi care pot fi consideraţi adevărate personalităţi ale domeniului, dar şi culturale. Este vorba de exemplu, de Aphra Behn (1640-1689), denumită şi "Incomparabila",una dintre primele scriitoare profesioniste din literatura engleză şi, concomitent, spioană în serviciul Angliei, mai ales în Ţările de Jos. O altă personalitate culturală implicată în acţiuni informative a fost părintele lui Robinson Crusoe, Daniel Defoe (1660-1731), considerat ca unul dintre întemeietorii serviciului de informaţii britanic.
Dintre spionii perioadei războaielor napoleoniene, în care ţinta spionajului britanic era bineînţeles Franţa, sunt de amintit diplomatul William Wickham (1761-1840) şi contele d'Antreg care a jucat şi rolul de agent dublu.
Exploratori
Un rol major în desfăşurarea de acţiuni informative chiar dincolo de graniţele Europei l-au adus exploratorii între care s-au numărat somităţi ştiinţifice ale perioadei, ca şi aşi ai spionajului, deschizăt