Care a fost efectul celor mai drastice masuri de anutate de presedintele Traian Basescu in urma cu un an? Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, DailyBusiness.ro a discutat cu mai multi reprezentanti ai mediului de afaceri.
Printre masurile luate anul trecut, in urma discutiilor purtate cu Fondul Monetar International (FMI), se numara: reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, disponibilizari in sistemul bugetar, cresterea TVA-ului la 24%.
Bugetarii demotivati au intarziat proiectele de constructii
Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor in Constructii (PSC), apreciaza ca masurile de austeritate i-au afectat in principal pe bugetari, dar si pe companiile de profil, in mod indirect.
El a mentionat ca bugetarii cu care companiile de constructii intra in contact nu au mai lucrat la fel de motivat, dupa taierea veniturilor cu 25%.
Aceasta reducere nu este insa un argument pentru ca bugetarii sa nu-si mai faca treaba si sa amane deciziile pe proiecte de constructii, considera Erbasu.
"Proiectele se deruleaza destul de greoi. Exista o lipsa de responsabilitate a angajatilor de la institutiile de stat, care nu vor sa-si asume anumite obligatii. In proiectele de investitii bugetele sunt foarte mari. Ei au preferat sa amane derularea acestora", a explicat presedintele PSC.
El a mai spus ca Guvernul nu trebuia sa taie 25% din veniturile tuturor, ci sa disponibilileze mai multi bugetari din cei 1,4 milioane, pentru a se ajunge la nivelul de 900.000 - 1 milion, din 2005.
De asemenea, presedintele PSC se astepta ca Guvernul sa aloce bani pentru investitii, dupa ce a strans cureaua anul trecut. "Inca asteptam investitiile", a conchis Erbasu.
Efectele asupra pietei creditelor
"Implementarea reformelor in 2010 a avut un dublu impact in special pe segmentul b