Fostul ministru al Muncii Ioan Botiş şi subalterna sa Cristina Zedevei sunt acuzaţi că au secretizat ilegal informaţii publice legate de proiectele finanţate din bani europeni. Interzicerea accesului la datele respective a venit la doar câteva zile după ce Institutul pentru Politici Publice a cerut detalii despre contractele obţinute de soţia fostului ministrului.
Accesul la informaţiile legate de proiectele finanţate din bani europeni a fost interzis printr-un ordin semnat de Ioan Botiş la 4 aprilie, cu aproape două săptămâni înainte de a izbucni scandalul care a dus la demisia ministrului, scrie Adevărul. Ordinul cuprinde listele cu informaţiile disponibile accesului public şi cu cele secretizate.
Institutul pentru Politici Publice a cerut, la 1 aprilie, copiile contractelor finanţate, ale rapoartelor de evaluare şi lista evaluatorilor. Peste trei zile, ministrul Botiş semna ordinul prin care erau secretizate informaţiile de genul celor cerute de IPP.
Fostul ministru al Muncii a găsit o explicaţie: ordinul a fost iniţiat pe vremea când ministerul era condus de către Mihai Şeitan, predecesorul său, iar intenţia era aceea de a împiedica accesul la date personale. Ordinul însă secretizează altceva, date tehnice, inclusiv rapoartele de evaluare a proiectelor. Mihai Şeitan a negat că ar fi dat vreun ordin asemăntor pe perioada mandatului său.
Proiectul Ligiei Botiş a fost depus, aprobat şi prefinanţat în timp record, după ce Ioan Botiş a preluat conducerea Ministerului Muncii. Botiş a fost acuzat de conflict de interese şi a demisionat la 20 aprilie.
Fostul ministru al Muncii Ioan Botiş şi subalterna sa Cristina Zedevei sunt acuzaţi că au secretizat ilegal informaţii publice legate de proiectele finanţate din bani europeni. Interzicerea accesului la datele respective a venit la doar câteva zile după ce Institutul pen