Îngrijirea dinţilor copiilor este, până la vârsta preşcolară, o responsabilitate a părinţilor. Iată cum se pun bazele unei danturi sănătoase.
Primii dinţi, numiţi „de lapte", apar la aproximativ şase luni de viaţă şi sunt anunţaţi de o serie de simptome, precum durerea şi umflarea gingiilor. În unele cazuri, pot apărea şi febra, lipsa apetitului şi tulburările de somn. Pentru a calma gingiile în locurile în care vor erupe dinţii de lapte, se recomandă aplicarea de geluri şi de creme speciale, ce atenuează durerea. În plus, copilul poate fi ajutat cu jucării speciale, din materiale cauciucate moi, pe care să le roadă pentru a atenua disconfortul resimţit la nivelul gingiilor.
Unii specialişti susţin că igiena bucală a copiilor ar trebui să înceapă chiar înainte de erupţia primilor dinţi. Mai exact, gingiile copilului ar trebui masate cu degetul înfăşurat într-un tifon curat îmbibat în apă călduţă. Se recomandă mişcările circulare, uşoare. Acest masaj curăţă gingiile de resturi alimentare şi stimulează mugurii dentari să se dezvolte. În acelaşi timp, curăţarea gingiilor îi obişnuieşte pe copii cu rutina presupusă de igiena orală.
«Caria de biberon», primul pericol
Acest tip de carii pot apărea încă de la vârsta de doi ani. Cel mai frecvent, caria de biberon se formează din cauza lichidelor îndulcite precum ceaiurile, sucurile şi laptele praf cu care sunt hrăniţi cei mici. Iar riscul creşte dacă sugarii adorm cu biberonul în gură sau dacă sunt obişnuiţi să folosească în permanenţă o suzetă. Caria de biberon progresează rapid de la o pată albă pe dinte, semn al demineralizării smalţului, la o afectare mai profundă. Dacă nu se intervine din vreme, cariile pot distruge complet coroanele dentare, cu consecinţe imediate, dar şi pe termen lung. Din cauza durerii, copilul poate refuza mâncarea şi poate avea probleme digestive, iar arcade