Made in Dagenham (2010)
Regia: Nigel Cole.
Cu: Andrea Riseborough, Imedla Stauton, Sally Hawkins.
Genul filmului: Comedie, Dramă, Istoric.
Durata: 113 minute.
Premiera în România: 25.03.2011.
Produs de: Number 9 Films.
Distribuit în România de: Odeon Cineplex.
We Want Sex era titlul iniţial al filmului lui Nigel Cole, pornind de la decupajul uneia dintre lozincile afişate pe o pancartă de către femeile aflate în grevă la sucursala Ford din Dagenham, Marea Britanie.
„We Want Sexual Equality” exprima foarte bine dezideratul muncitoarelor plătite inechitabil cu mult mai puţin decât angajaţii bărbaţi pentru acelaşi număr de ore de muncă şi cu aceleaşi responsabilităţi. Confuzia nu este numai un accesoriu de care comedia se serveşte, ci relevă şi o altă dimensiune a mişcării revendicative care a schimbat raportul de forţe nu doar pe piaţa muncii, ci şi sub raport mentalitar în Anglia anilor ’70. O tradiţie a mişcărilor feministe ar trebui să înceapă cu Marry Wollstonecraft care-şi publica în 1792 o carte de referinţă, În apărarea drepturilor femeilor, continuând cu mişcarea sufragetelor iniţiată în 1903 şi condusă de Emmeline Pankurst. Se obţine dreptul la vot pentru femei abia în 1918, după război, iar în 1960 apare Mişcarea de Eliberare a Femeilor în Statele Unite, cunoscută îndeobşte cu numele de Women’s Lib. Feminismul se amestecă inevitabil cu politica şi puţini mai ştiu astăzi că ziua de 8 Martie, ziua internaţională a femeii, sărbătorită pentru prima oară în 1911, se datorează activistei comuniste Clara Zetkin, membru al Comitetului Executiv al Cominternului între 1921 şi 1933.
Rita O’Grady reprezintă un punct important în această istorie a feminismului care coincide până la un punct cu autentica valorizare a drepturilor omului. În 1968, Rita O’Grady (S