WWF luptă pentru a declara pădurea seculară din vecinătatea localităţii rezervaţie naturală. „Adevărul" şi „Adevărul de seară" sunt partenerii WWF pentru salvarea copacilor de dimensiuni record, de la exploatare.
Pentru început, WWF a încheiat un parteneriat cu autorităţile locale din Şinca, care s-au angajat ca, în următorii ani - până când pădurea va fi declarată rezervaţie naturală - să nu taie nici măcar o ramură din pădurea seculară, care se întinde pe aproape 350 de ha, în vecinătatea comunei.
Edilii primesc şi o compensaţie, în contul banilor care s-ar fi câştigat din exploatarea lemnului, respectiv 100.000 de lei. Înţelegerea a fost parafată, astăzi, de cele două părţi şi, pentru început, autorităţile locale au primit 40.000 de lei. Banii provin din cei 2% din impozitul pe venitul global, colectaţi în decursul anului trecut, campanie ce continuă şi anul acesta, dar şi din alte activităţi ale WWF.
„Putem vorbi de o pădure cvasivirgină, care încă nu a fost exploatată de om. O pădure care se autoregenerează şi unde găsim de la seminţe până la arbori care au peste 400 de ani. Pădurile de acest gen nu constituie decât 3% din suprafaţa totală împădurită a Europei. Trebuie să luptăm să le salvăm şi să nu intre în circuitul de producţie. Această pădure este ca un altar natural, unde singurul arhitect sunt legile lui Dumnezeu", ne-a declarat Radu Vlad, specialist forestier la WWF.
Reprezentanţii WWF spun că, anual, din exploatarea pădurilor, România are un venit de 250 de milioane de euro, o sumă infimă în comparaţie cu prejudiciul adus naturii. „Soluţia pe care noi o propunem este să creştem valoarea pentru masa lemnoasă exploatată, nu să extindem defrişările", a punctat Vlad.
Copaci gigant
Pădurea de la Şinca este unică prin faptul că exemplarele de aici ating dimensiuni care nici măcar nu se