Dolarul s-a depreciat puternic față de leu anul acesta, depreciere care ar trebui să compenseze scumpirea barilului de petrol, iar trendul de scădere va continua.
Vorbind tot timpul despre evoluția cursului leu/euro scăpăm din vedere relația dintre leu și dolar, de care, indiferent de cât de dependentă este economia noastră de moneda europeană, rămâne determinantă în mai multe domenii. Într-adevăr, casele, autovehiculele și chiar serviciile sunt cotate în euro, dar petrolul și materiile prime de pe piețele internaționale sunt tranzacționate în dolari americani.
În primele patru luni ale anului, dolarul s-a depreciat față de leu cu 14%, coborând de la 3,20 lei pe dolar, la începutul anului, până la 2,74 lei pe dolar, săptămâna trecută. Moneda europeană a scăzut mult mai puțin față de leu, doar 4,5%, de la 4,28 lei pe euro până la 4,07 lei pe euro.
Stabilirea cursului față de dolarul american se bazează pe evoluția de pe piețele internaționale ale valutelor. Practic, dacă dolarul se depreciază față de euro, de yen și de celelalte valute convertibile, se va deprecia și față de leu. Cu influențe și din economia internă, de unde leul se apreciază sau se depreciază față de toate celelalte valute. Efectele sunt însă directe asupra produselor care au ca referință valoarea dolarului, cum ar fi carburanții.
Economia SUA are nevoie de susținere
Devine astfel foarte important discursul președintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, care ilustrează politica monetară a SUA. Ultima intervenție oficială a avut loc săptămâna trecută, când Ben Bernanke a ținut și prima conferință de presă a unui șef Fed după întâlnirea comitetului de politică monetară. Unde principala informație transmisă este că economia are încă nevoie de sprijin, iar relaxarea monetară va continua din cauza presiunilor inflaționiste. „Urmărim cu atenție creșterea prețului la benzină,