În Siria, armata a început să se retragă din oraşul Deraa, epicentrul contestaţiilor antiguvernamentale. Campania de arestări, în particular în regiunea capitalei Damasc continuă. Cel puţin trei sute de persoane ar fi fost deja arestate, afirmă unul dintre militanţi.
În ciuda valului de arestări, Opoziţia cheamă vineri, 6 mai, la noi manifestaţii împotriva regimului Bashar al-Assad. Ziarul creat de tineri militanţi antiguvernamentali scrie pe prima pagină: "În vinerea sfidării, 6 mai 2011, libertatea se apropie, poporul va răsturna regimul".
Pentru moment, însă, tancurile şi militarii au părăsit oraşul Deraa, unde se concentrează principala mişcare de Opoziţie. "Ne-am încheiat misiunea", spun generalii, afirmând că au pus capăt "bandelor de terorişti".
Totodată, însă, prezenţa militară se întăreşte în jurul oraşului Banias, aflat pe coasta nordică a ţării. În paralel, regimul preşedintelui autoritar al-Assad continuă să deţină sute de opozanţi. Directorul unei organizaţii de apărare a drepturilor omului evocă opt mii de deţinuţi sau dispăruţi de la începutul represiunii.
Circa şase sute de oameni ar fi fost ucişi din martie şi până acum, mai ales la Deraa. Contestatarii cer ridicarea stării de urgenţă, eliberarea deţinuţilor şi sfârşitul supremaţiei partidului de guvernământ Baas. La aceste revendicări iniţiale, s-a adăugat recent şi căderea regimului Bashar al-Assad. Acesta a promis că va ridica starea de urgenţă în vigoare de 50 de ani, dar şi-a continuat represiunea feroce.
În afara ţării, Statele Unite şi Uniunea Europeană au exprimat noi critici vizavi de regimul de la Damasc, însă doar europenii ameninţă mai departe cu eventuale sancţiuni împotriva Siriei.
În Siria, armata a început să se retragă din oraşul Deraa, epicentrul contestaţiilor antiguvernamentale. Campania de arestări, în particular în regiunea capitalei Dam