Click for english version
Global Integrity este o organizaţie nonguvernamentală americană care în fiecare an lansează un raport anticorupţie pe plan mondial pentru zeci de ţări. Acest raport este considerat a fi un ghid important anticorupţie. Mai mult de 1.000 de oameni au lucrat pentru raportul din 2010 care este făcut public începând cu sfârşitul acestei săptămâni. O parte a acestui raport este şi acest articol legat de sistemul informatic de distribuire aleatorie a dosarelor. Documentarea a fost făcută la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2011, dar puţine s-au schimbat între timp. Conform Global Integrity, performanţa anticorupţie a României a rămas cam aceeaşi ca în 2008.
Judecătorul Dumitru Rebegea, preşedintele Secţiei Penale a Tribunalului Prahova, a fost arestat în noiembrie 2009 de procurorii DNA pentru că a luat o şpagă de 28.000 de euro pentru a-l elibera pe Zamfir Sandu. Sandu, poreclit Austrianu, este un cunoscut membru al lumii interlope care a fost arestat în iulie 2009 pentru şantaj şi fraudă. Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei, familia lui Austrianu a fost implicată în 22 de dosare de fraudă, ameninţare, jaf şi furt. În momentul arestării, asupra lui Austrianu s-au găsit şi arme de foc. Pentru a-l elibera, soţia acestuia a contactat un avocat, altul decât cel care-l reprezenta în instanţă şi care lucrase ca grefier cu judecătorul Rebegea, înainte de a intra în Barou.
Conform acuzaţiilor, fosta grefieră l-a contactat pe Rebegea şi i-a oferit mită. La sfârşitul lui septembrie 2009, Austrianu a fost eliberat, după ce Rebegea a instruit-o pe avocată cum să manipuleze programul informatic folosit în instanţe, program care distribuie cauzele magistraţilor. Avocata a înaintat o cerere de eliberare, astfel încât să fie sigură că aceasta ajunge exact pe masa lui Rebegea. Curâ