Inflaţia anualizată de 8% este explicată de guvernatorul BNR prin şocurile de ofertă, în special datorate creşterii în pieţele internaţionale ale preţurilor mărfurilor alimentare şi ale combustibililor fosili
Mugur Isărescu: Cauza inflaţiei nu este în ograda noastră şi nu trebuie căutate explicaţii monetare
Prognoza băncii centrale de creştere a indicelui preţurilor de consum a fost urcată la 5,1% de la 3,6% pentru acest an şi la 3,6%, faţă de 3,2% pentru 2012
Acum un an guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, spunea că România trebuie să evite efectuarea corecţiilor necesare prin intermediul procedeului netransparent al inflaţiei pe care nu s-a ferit să o califice drept o "taxă ascunsă", utilizând sintagma laureatului Nobel pentru economie, Milton Friedman. Între răstimpul scurs de atunci, indicele preţurilor de consum a cunoscut o accelerare, creşterea anualizată consemnată în luna martie fiind de 8,01%.
Potrivit raportului privind inflaţia, prezentat ieri de şeful băncii centrale într-o conferinţă de presă, scumpirile s-au datorat şocurilor adverse de natura ofertei, în special cele externe din piaţa materiilor prime agroalimentare şi a combustibililor fosili, care s-au suprapus situaţiei mai puţin favorabile din pieţele interne. "Elementele prevăzute anterior ca riscuri s-au materializat în totalitate", a spus Isărescu.
În aceste condiţii, BNR a revizuit în sens negativ prognoza de inflaţie pentru acest an la 5,1%, de la 3,6%, în timp ce pentru 2012 aceasta a fost mutată la 3,6%, faţă de estimarea precedentă, de 3,2%. Efectul de dezinflaţie ar urma să se resimtă începând cu a doua parte a anului după resorbirea, prin efect de bază, a şocului creşterii TVA şi apoi a celui majorării accizei la carburanţi.
Acest proces ar urma să fie facilitat de menţinerea anticipaţiilor inflaţioniste în ţinta Băncii Naţion