Mihail Dârul (67 de ani), moldovean din Dubăsari, se luptă cu organele electorale pentru a putea candida la funcţia de consilier raional. Omului nu-i sunt acceptate semnăturile de la localnicii din zona separatistă, care i-ar permite să se înscrie în cursă
Într-o situaţie similară este şi Andrei Versilov din Tighina. El va da în judecată statul pentru că nu poate candida în zona în care n-au mai avut loc alegeri locale de 20 de ani.
Pensionarul Mihail Dârul din satul Lunga vrea să devină consilier raional la Dubăsari. Bărbatul de 67 de ani a trebuit să adune 170 de semnături. A bătut în lung şi-n lat satele din partea raionului controlată de Chişinău, cerând sprijinul localnicilor, care nu-l cunosc.
Şi asta pentru că satul său de baştină se află sub controlul separatiştilor, iar semnăturile consătenilor săi nu au nicio valoare pentru organele electorale. „Mi-ar fi fost mai uşor dacă aş fi mers în satul unde am crescut, am învăţat. Oamenii mă cunosc şi mă respectă", a povestit bărbatul. L-am găsit la consiliul de circumscripţie de la Coşniţa în ultima zi de înscrieri în cursă. Era obosit şi grăbit, mai avea de adunat 20 de semnături pentru a deveni candidat cu acte-n regulă.
„Vreau să le fie apărate drepturile şi celor din stânga Nistrului"
A muncit toată viaţa ca şofer, în 1990-1992 a fost deputat în sovietul raional Dubăsari, iar după război a fost nevoit să fugă la Chişinău, unde a trăit patru ani în cabina camionului.
„Vreau să apăr drepturile oamenilor din stânga Nistrului, care se află sub jugul smirnovist. Se vorbeşte puţin despre nedreptăţile din satele ocupate de separatişti", spune candidatul. Într-o situaţie similară se află şi Andrei Versilov, profesor de informatică din Tighina, care-şi doreşte să devină consilier municipal. Tânărul de 31 de ani a ales însă o altă cale, judecata. El vrea să