Preluarea Băncii Poporului din Georgia de către Dinu Patriciu s-a dovedit o afacere extrem de profitabilă pentru omul de afaceri român, cu o avere estimată anul trecut de Forbes la 2,2 miliarde de euro.
Devenită Liberty Bank după schimbarea acţionariatului, în septembrie 2009, instituţia a raportat un profit net de 1,8 milioane de lari (GEL) (aproximativ 725.000 de euro) la 31 martie, cu 2.643,7% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului neauditat al băncii, publicat pe pagina de web.
Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 137,6% în intervalul menţionat, până la 7,2 milioane lari (aproximativ 2,9 milioane euro). Aceste rezultate au fost posibile în condiţiile în care 2,2% din valoarea creditelor noi (realizate după schimbarea acţionariatului) erau neperformante la 31 martie. Cât despre împrumuturile făcute înainte de septembrie 2009, 75,9% din acestea erau neperformante, se arată în raportul băncii.
Care este strategia Liberty Bank pentru perioada următoare
Liberty Bank are cea mai mare reţea de sucursale din Georgia - 231 de unităţi - şi ocupă locul cinci după active, cu o cotă de piaţă de 5,6%.
"Principalele ţinte rămân neschimbate. Ne concentrăm pe creşterea portofoliului de credite şi pe modernizarea personalului şi a sucursalelor", a declarat Lado Gurgenidze, preşedinte Executiv şi Chief Executive Officer al băncii. Fost premier al Georgiei, Gurgenidze este partenerul de afaceri al lui Patriciu într-un fond de investiţii care a cumpărat fosta Bancă a Poporului.
Aflat pe locul 540 în clasamentul miliardarilor lumii, realizat de Forbes, Dinu Patriciu are afaceri în energie, imobiliare şi retail, domenii în care s-a extins după vânzarea acţiunilor deţinute la Grupul Rompetrol, în 2007.
Preluarea Băncii Poporului din Georgia de către Dinu Patriciu s-a dovedit o afacere extrem de profitabil