„Ursul", un road-movie plasat în România anilor '90, are astăzi premiera, simultan, în cinematografele din Bucureşti, Arad, Brăila, Braşov, Cluj-Napoca, Bacău, Craiova şi Constanţa.
Pe scurt, ca să facă rost de bani pentru salariile oamenilor care lucrează la circ, directorul Panduru (interpretat de Şerban Pavlu) decide să vândă ursul instituţiei unui vânător german pentru suma de 50.000 de mărci.
Pentru că artiştii de la circ se împotrivesc deciziei directorului, Panduru decide să fure ursul şi să-l vândă, până la urmă, neamţului. Urmează o fugă nebună, plină de aventuri, de recuperare a bătrânului animal.
Dan Chişu declara în cadrul vizionării de presă de acum două zile că filmul a ieşit mai „spumos" decât şi-a propus. Dar nu a fost uşor de realizat.
Cu un buget de aproape 800.000 de euro, filmul a avut „nişte hop-uri îngrozitoare" spune Dan Chişu.
„Pentru că să filmezi cu un animal nu este deloc uşor. Ursul din film este o ursoaică din Cehia. Este antrenată pentru astfel de filmări, doar că nu a putut să filmeze toate scenele din motive de securitate. În foarte multe scene i-am pus botniţă. La post-producţie a trebuit să reconstruim botul animalului şi să scoatem momentele în care ursul avea botniţă", povesteşte regizorul filmului.
Pe platoul de filmare au existat în permanenţă pompieri, o salvare, pentru că ursul este un animal periculos şi fiind agitat era posibil să aibă reacţii imprevizibile, punând în pericol viaţa celor prezenţi.
Cum s-a născut ideea filmului
„M-a fascinat întotdeauna că circul este de stat numai în ţările ex-comuniste. Nu există circ de stat în Franţa, Germania. Povestea mi s-a părut foarte interesantă, de abia în 2008 a devenit proiect, deşi ideea o aveam încă din anii '90", declară Dan Chişu.
Tot acesta adaugă faptul că filmul este „o poveste banală despre o situaţie banală". Un ins este