Ceea ce poate părea o falsă dilemă este pe deplin justificat. Nehotărârea se bazează pe faptul că ambele produse, consumate în exces, sunt periculoase pentru sănătate. Iată tot ce trebuie să ştii ca să faci alegerea în cunoştinţă de cauză.
Produsele tartinabile au o textură pe placul papilelor noastre gustative şi dau randament pentru prepararea produselor de patiserie. În reţetele marilor bucătari ai secolului al XX-lea, untul este un ingredient-cheie. Varianta sa mai ieftină, margarina a fost creată de un chimist francez, în 1869, la solicitarea împăratului Napoleon al III-lea. De atunci, procesul de fabricaţie a acesteia a suferit modificări, semnificative chiar în ultimele decenii.
Grăsimile din unt se depun pe vase
După cum se ştie, untul provine din lapte şi conţine, deci, grăsimi de origine animală, în mare parte acizi graşi saturaţi (între 54 şi 71%). Aceşti acizi conferă untului starea solidă în care se prezintă în condiţii optime. Din păcate, ei se depun pe vasele de sânge şi cresc riscul de ateroscleroză şi, implicit, de accidente cardiovasculare, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Consumul oricărui aliment gras de origine animală implică acest risc.
Untul este format în proporţie de 60-80% din lipide, motiv pentru care este şi o sursă importantă de calorii. De aceea, el trebuie consumat în cantităţi mici şi evitat de către persoanele care au dislipidemii, boli cardiovasculare sau obezitate. În aceste doze, dezavantajele sunt depăşite de beneficii, precum vitaminele A, E, K şi D pe care le conţine. În plus, studiile americane realizate pe şoareci de laborator arată că untul îmbogăţit cu acid linoleic conjugat (CLA) are efecte anticancerigene.
Margarina cu acizi graşi «trans» este nocivă
Prin comparaţie, uleiurile vegetale conţin grăsimi nesaturate (mono- şi polinesaturate), cu efect protect