Ministerul de Interne a transmis, astăzi, printr-un comunicat, că raportul Europol nu a ţinut cont de observaţiile autorităţilor române. Sursa: AGERPRES
Un studiu al agenţiei europene de poliţie Europol, publicat miercuri, arăta creşterea mafiei în Europa, în special de origine română, albaneză, lituaniană sau nigeriană.
„Criminalitatea organizată este în schimbare”, a spus în cotidianul francez Le Figaro, directorul Europol, Rob Wainwright, care deplângea influenţa crescândă a grupurilor „din ce în ce mai structurate”.
La aceste concluzii, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a reacţionat astăzi, contestând printr-un comunicat unele concluzii din raport. MAI precizează că Europol nu a ţinut cont de observaţiile autorităţilor române făcute anterior publicării documentului şi explică faptul că ariile de acţiune ale principalelor grupări de crimă organizată nu interferează cu spaţiul geografic creat ca urmare a extinderii spaţiului Schengen.
“Aderarea României la spaţiul Schengen creează o frontieră externă cu Moldova, Serbia şi Ucraina, însă grupurile de crimă organizată din aceste ţări nu au fost identificate ca având un impact major asupra securităţii UE, iar rutele folosite de principalele grupări de crimă organizată (de origine albaneză, lituaniană ori din statele fostei Uniuni Sovietice) nu interferează cu teritoriul României. Mai mult decât atât, studiile întocmite la nivelul Poliţiei Române nu au reliefat cazuri în care grupări de crimă organizată formate din cetăţeni români să fi favorizat intrarea şi organizarea unor grupări de acelaşi tip, pe teritoriul UE, formate din cetăţeni terţi” arată MAI în comunicat.
Una dintre precizările din comunicatul MAI se referă la faptul că “nu se cunoaşte numărul grupărilor infracţionale cu componentă etnică de origine romă”, iar invocarea acestui detaliu în raportul OCTA este “cel puţ